Het opvoeden is begonnen.

Waar Milena eerst een lief schattig meisje was. Is het nu een grote draak geworden die flink op avontuur is. Ze is op zoek naar alles wat nou juist niet mag. Het opvoeden is begonnen.

We moeten vaak om haar lachen hoor. Ja dat echt. Ze is ontzettend ondeugend geworden. En juist wanneer wij NEE zeggen , doet zij JA! Het is weer een nieuwe ontdekkingsreis die we ingaan. Weer een nieuwe weg in dit leven als jonge ouders. We zoeken een weg in het samen opvoeden. Want hoe doe je dat eigenlijk? Denken we altijd hetzelfde over wanneer iets wel of niet mag? Reageren we allebei op dezelfde wijze richting Milena?

Er zijn al een aantal gesprekken hier in huis geweest over hoe we Milena moeten opvoeden. Hoe denken we beide over de manier waarop we haar aanpakken en haar terechtwijzen. Want een tik op de vingers? Nee daar voelen we ons niet fijn bij. Geloof mij het is hier al gebeurd. Als ze aan de knoppen van het gasstel of de oven zit en je 10 keer nee hebt gezegd, raakt je geduld soms een beetje op. Dus ja die tik op haar kleine lieve “onschuldige” vingertjes heeft ze al gehad. En dat voelde niet goed. Dus hierover in gesprek kwamen we erachter dat we wel consequent moeten blijven , maar onze stem verheffen en die tik laten we voorlopig nog even achterwegen.

En geloof mij over een maand of twee kan het allemaal zo weer anders zijn. Maar het voelde nu niet goed. Dus gaan we over op engelengeduld , rustig praten en uitleggen waarom iets niet mag. En daarvoor heb je eerst rust in jezelf nodig. Dus soms is het even diep ademhalen en opnieuw beginnen. Maar meestal gaat dit nu veel beter. Het uitleggen waarom iets niet mag of gevaarlijk is blijft lastig bij een meisje van net één. Ze snapt het nog niet. En dat is niet erg. De kracht van herhaling vertrouwen wij op.

Ze is op ontdekkingstocht. En ik hou ervan. Ik hou ervan om mijn meisje zo te zien. Alles in haar mond te zien stoppen en te proeven. De wereld op haar manier te ontdekken met vallen en opstaan. Ook zie ik soms de wereld opnieuw, maar dan door nieuwe ogen. De ogen van mijn dochter van één. En dat maakt de wereld vrijwel direct een stuk mooier en ik zie weer nieuwe dingen.

Zij leert mij opvoeden.

10 thoughts on “Het opvoeden is begonnen.

 1. First off I would like to say fantastic blog! I had a quick
  question that I’d like to ask if you don’t mind. I was curious
  to know how you center yourself and clear your thoughts prior to writing.
  I’ve had trouble clearing my mind in getting my thoughts out there.

  I do enjoy writing but it just seems like the first 10 to 15
  minutes are wasted simply just trying to figure out how to begin. Any recommendations or
  tips? Kudos!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *